Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Uitwisseling

Selectieproces

De selectie van alle dossiers wordt onder begeleiding van Bureau Internationale Studentenzaken uitgevoerd door studentbegeleiders werkzaam bij Studenten Services of op de verschillende faculteiten.

Je ontvangt twee weken na de aanmeldingsperiode de uitslag per e-mail. Dit kan positief of negatief uitvallen. Lees de te volgen stappen bij een afwijzing of nominatie. Je vindt hier ook een beschrijving van de activiteiten die je kunt verwachten als je in het buitenland zit en na terugkeer uit het buitenland.

Afgewezen, wat nu?

Mocht je zijn afgewezen voor een plek, dan kun je opnieuw een aanmelding indienen voor de tweede or derde aanmeldingsperiode. Mocht je zijn afgewezen en wil je je opnieuw voor de volgende deadline aanmelden, dan is het verstandig om naar de Feedback bijeenkomst te gaan voor algemene tips om je dossier te verbeteren. 

Genomineerd, wat nu?

Bij een positieve uitslag ontvang je instructies om de voordracht via een online formulier te bevestigen. Hierin wordt een aantal voorlichtingsbijeenkomsten vermeld die je ondersteunen bij je verdere voorbereiding. Tijdens deze bijeenkomsten ontmoet je ook andere genomineerde studenten van het Global Exchange Programme. Je wordt daarnaast toegevoegd aan een blackboardgroep waarin alle informatie is te vinden om je stap-voor-stap voor te bereiden op je uitwisseling.

In het buitenland

De meeste partneruniversiteiten kennen een oriëntatie/introductie programma voor uitwisselingsstudenten. Hoewel deze periode bij de meeste universiteiten niet verplicht is, raden we je aan wel mee te doen met het programma. Je krijgt niet alleen een korte introductie over de cultuur, land, stad en universiteit, maar het is ook de perfecte gelegenheid om andere studenten te ontmoeten die op uitwisseling aan deze universiteit studeren.

Net zoals de UvA eenmaal per jaar een Buitenlandmanifestatie organiseert, doen buitenlandse universiteiten dat ook. Het kan zijn, dat jij tijdens je verblijf wordt gevraagd aan een Study Abroad Fair mee te werken om aan de studenten van de partneruniversiteit te vertellen hoe het is om op uitwisseling te gaan en aan de UvA te studeren. Hoe meer uitwisselingsstudenten aan de UvA studeren, hoe meer plaatsen wij zullen hebben voor UvA studenten in het buitenland. Word je door de partneruniversiteit hiervoor gevraagd, neem dan contact op met BIS.

Na terugkomst

Na terugkomst van de uitwisseling ervaren studenten soms de zogenaamde reverse culture shock. Je mist de internationale vibe (de mensen, het klimaat, het land, de stad) en wilt weer terug. Gelukkig zijn er een aantal internationale activiteiten in Amsterdam om de terugkomst te verzachten:

International Student Network Amsterdam (ISN)

Ook als je terug bent in Nederland kun je internationale contacten opdoen en kennismaken met andere culturen. Jaarlijks komen ruim twaalfhonderd internationale studenten naar de UvA en het International Student Network (ISN) draagt zorg voor de sociale opvang en integratie van de buitenlandse studenten. Je kunt coach worden, helpen in een activiteitencommissie of lid worden van het bestuur. 

Global Exchange Ambassador Programme

Het uitwisselingsprogramma is gebouwd op wederkerigheid, het is daarom erg belangrijk om het Global Exchange Programme te promoten bij de inkomende en uitgaande uitwisselingsstudenten. BIS vertrouwt op het eerlijke perspectief en het talent van onze uitwisselingsstudenten en hoopt dat zij bereid zijn om te helpen hun eigen (partner)universiteit te promoten. Lees voor meer informatie de website: