Global Exchange Programme
Allereerst is het belangrijk dat je een duidelijk beeld krijgt van waar je heen wilt, welk doel je ermee voor ogen hebt en welk studieprogramma je wilt doen. Neem vervolgens ruim de tijd om verschillende bestemmingen met elkaar te vergelijken. Op deze pagina vind je een aantal hulpmiddelen om weloverwogen een keuze te maken uit één van de universiteiten in het Global Exchange Programme.
Raadpleeg de digitale wereldkaart om te onderzoeken welke bestemmingen voor jou interessant zijn. Selecteer een universiteit en je vindt alle basisinformatie over deze bestemming overzichtelijk weergegeven.
De Universiteit van Amsterdam volgt altijd het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Er mag niet afgereisd worden naar een regio waarvoor het ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies van classificatie oranje of rood heeft gegeven. Actuele informatie over reisadviezen i.v.m. COVID-19 zijn te vinden op de UvA coronavirus website.
Studeren in het buitenland zorgt ervoor dat je ervaring opdoet in het kunnen aanpassen aan verschillende culturen en gewoontes. Wil je jouw culturele vaardigheden ontwikkelen, verdiep je dan in je eigen cultuur en vergelijk deze met de cultuur van het gastland.
Het onderzoeken van verschillende bestemmingen en het bezoeken van websites van gastinstellingen is hierin een eerste stap. Je ontdekt al snel dat andere universiteiten anders zijn georganiseerd, lessen in een andere taal worden gegeven en docenten andere lesmethodes hanteren.
Voor meer inzicht in cultuurverschillen kan je twee landen met elkaar vergelijken op basis van de cultuurdimensies van Geert Hofstede.
Voor het kiezen van vakken doorzoek je de website van de gast universiteit. Op de Digitale Wereldkaart vind je de link naar de website van de gastuniversiteit en de openstaande studiegebieden; het kan voorkomen dat sommige vakken en studiegebieden niet toegankelijk zijn voor uitwisselingsstudenten.
Met de richtlijnen in de Wereldkaart kun je op de website van de universiteit vakken kiezen. Stel een wensenlijst van vakken samen. De daadwerkelijke vakregistratie vindt pas plaats nadat je door BIS wordt voorgedragen voor een uitwisseling.
Lees de FAQ voor meer tips over de keuze, het niveau, vakcodes en erkenning van vakken.
BIS kijkt niet naar de inpassing van de uitwisseling in je studieprogramma. Hiervoor dien je contact op te nemen met je studieadviseur en/of contactpersoon van het International Office van jouw faculteit. Ook draag je zelf verantwoordelijkheid om na te gaan of jouw wensen voor de uitwisseling vallen binnen de geschetste mogelijkheden zoals deze zijn omschreven op de digitale wereldkaart.
Studeren in het buitenland kost vaak meer dan studeren in Nederland. Het begint al met de kosten van de reis. Maak daarom op tijd een begroting van de kosten om controle te houden over je uitgaven. Kijk in de digitale wereldkaart voor de geschatte kosten.
Ook geven de meeste universiteiten op hun websites informatie over de uitgaven voor verblijf, visum, et cetera. Zie ‘Financiën’ in het menu ‘Praktische Zaken’ voor mogelijkheden om je verblijf in het buitenland te financieren en het maken van een begroting.
Onderwijs in het buitenland wordt meestal gegeven in het Engels of in de taal van het land, dus het is belangrijk deze taal goed te beheersen. Op de digitale wereldkaart staat de taal van de vakken en het gevraagde taalvaardigheidsniveau. Natuurlijk kan je je alvast opgeven voor een taaltest, maar dit is niet noodzakelijk.
Zoek je ondersteuning in het bijspijkeren van een taal? Bekijk dan het cursusaanbod van UvA Talen of geef je op als taalbuddy bij ISN Amsterdam.
Een aantal universiteiten verplicht studenten een Engelse taaltoets af te leggen, dit is echter pas nodig nadat je door de UvA wordt voorgedragen voor de uitwisseling. Afhankelijk van de universiteit moet dit de Test of English as a Foreign Language (TOEFL) of het International English Language Testing System (IELTS) zijn.
Voor uitwisseling met Latijns-Amerika geldt dat je voldoende kennis van de Spaanse of Portugese taal moet hebben om op academisch niveau te kunnen studeren. Het Engelstalige vakkenaanbod staat meestal niet open voor uitwisselingsstudenten of is zeer beperkt.
Hou er rekening mee dat je voor verreweg de meeste bestemmingen in Latijns-Amerika een bewijs van je taalvaardigheid moet kunnen laten zien.
Nieuwsgierig of je het vereiste niveau Spaans al beheerst of zoek je deskundig advies over lesmogelijkheden om op het gevraagde niveau te komen? Neem contact op met het instituut voor Spaanse taal en cultuur, Molinos de Viento, voor een intakegesprek. De kosten voor dit intakegesprek zijn € 25,00.
Ben je benieuwd hoe studenten hun buitenlandavontuur beleven? Neem dan contact op met één van de Global Exchange Ambassadors, een gemixte groep van recent teruggekeerde uitwisselingsstudenten en internationale studenten die momenteel op uitwisseling zijn aan de UvA. Op onze website en Facebookpagina vertellen zij waarom ze naar het buitenland gingen en wat hen dat opleverde.
Zoek je inspiratie? De Global Exchange Ambassadors geven twee keer per jaar de Exchange Express uit: een digitale nieuwsbrief speciaal bedoeld voor UvA- studenten die op uitwisseling zijn en internationale studenten die aan de UvA studeren. Hierin vind je ook leuke verslagen en foto’s van studenten die een periode in het buitenland hebben gestudeerd.
BIS biedt ondersteuning bij het kiezen voor een buitenland bestemming. Gedurende het semester biedt BIS meerdere workshops en voorlichtingen over het Global Exchange Programme. Deze worden ook aangekondigd in Nieuws & Agenda.
Heb je een geschikte bestemming gevonden, lees dan de informatie op de pagina Aanmelding,
Heb je de informatie doorgenomen en heb je toch nog vragen? Lees dan onze FAQ of neem contact op met Bureau Internationale Studentenzaken (BIS).