Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl
Uitwisseling

Bestemmingen

Global Exchange Programme

Allereerst is het belangrijk dat je een duidelijk beeld krijgt van waar je heen wilt, welk doel je ermee voor ogen hebt en welk studieprogramma je wilt doen. Neem vervolgens ruim de tijd om verschillende bestemmingen met elkaar te vergelijken. Op deze pagina vind je een aantal hulpmiddelen om weloverwogen een keuze te maken uit één van de universiteiten in het Global Exchange Programme.

FAQ

Heb je een geschikte bestemming gevonden, begin dan met de online aanmelding. Heb je de informatie doorgenomen en heb je toch nog vragen? Lees dan onze FAQ of neem contact op met Bureau Internationale Studentenzaken (BIS).

FAQ (pdf, 12 p.)

Vergelijk bestemmingen

Digitale Wereldkaart

Raadpleeg de digitale wereldkaart om te onderzoeken welke bestemmingen voor jou interessant zijn. Selecteer een universiteit en je vindt alle basisinformatie over deze bestemming overzichtelijk weergegeven. Hieronder vind je een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het maken van een keuze.

 • Application open for: het mogelijke studieniveau; kun je daar studeren op bachelor- of masterniveau.
 • Possible Study Areas: de opleidingen/faculteiten die toegankelijk zijn voor uitwisselingsstudenten van de UvA en de mogelijk geldende (specifieke) restricties.
 • Academic Calendar: een indicatie van het begin en einde van het semester aan de partneruniversiteit. Let op! We hanteren de UvA jaarindeling, ook in de online aanmelding. Als je bijvoorbeeld van juli tot en met november aan de University of Auckland wilt studeren (oftewel hun tweede semester, of ‘session 2’), dien je je online aan te melden voor een uitwisseling in semester 1 (het eerste semester volgens het UvA systeem).
 • Credit & Grading: een uitleg over de opbouw van een fulltime studielast. Indien je dit vergelijkt met het ECTS systeem, kun je zelf een berekening maken hoeveel punten je in het buitenland moet halen om daar fulltime te studeren.
 • Language of Instruction: de voertaal tijdens de lessen en het taalvaardigheidsniveau dat wordt gevraagd. Het is nog niet nodig om je voor een taaltest op te geven, pas na selectie en nadat je officieel door het Bureau Internationale Studentenzaken (BIS) bent genomineerd ontvang je instructies over het afleggen van een taaltest.
 • Accommodation: de mogelijkheden voor huisvesting en eventuele hulp van de partneruniversiteit bij het regelen van accommodatie.
 • Costs: de geschatte kosten zoals aangegeven door studenten, die in het kader van een uitwisseling daar zijn geweest.
 • Important websites: bezoek de website van het international office voor uitgebreide informatie over het uitwisselingsprogramma.

Digitale wereldkaart

Onderzoek culturele verschillen

Studeren in het buitenland zorgt ervoor dat je ervaring opdoet in het kunnen aanpassen aan verschillende culturen en gewoontes. Wil je jouw culturele vaardigheden ontwikkelen, verdiep je dan in je eigen cultuur en vergelijk deze met de cultuur van het gastland.

Het onderzoeken van verschillende bestemmingen en het bezoeken van websites van gastinstellingen is hierin een eerste stap. Je ontdekt al snel dat andere universiteiten anders zijn georganiseerd, lessen in een andere taal worden gegeven en docenten andere lesmethodes hanteren.

Voor meer inzicht in cultuurverschillen kan je twee landen met elkaar vergelijken op basis van de cultuurdimensies van Geert Hofstede.

Hofstede Insights (cultuurverschillen)

Zelf zoeken naar vakken

Neem geen contact op met gastuniversiteit. Het zoeken en vinden van vakken is een lastige opdracht. Zolang je nog niet door BIS bent voorgedragen als uitwisselingsstudent, is het niet mogelijk direct contact op te nemen met de gastuniversiteit. Al het contact met de universiteit verloopt via BIS.

Voor het kiezen van vakken doorzoek je de website van de gast universiteit. Op de Digitale Wereldkaart vind je de link naar de website van de gastuniversiteit en de openstaande studiegebieden; het kan voorkomen dat sommige vakken en studiegebieden niet toegankelijk zijn voor uitwisselings­studenten.

Met de richtlijnen in de Wereldkaart kun je op de website van de universiteit vakken kiezen. Stel een wensenlijst van vakken samen. De daadwerkelijke vakregistratie vindt pas plaats nadat je door BIS wordt voorgedragen voor een uitwisseling. Lees de FAQ voor meer tips over de keuze, het niveau, vakcodes en erkenning van vakken.

FAQ (pdf, 12 p.)

Inschatten van kosten

Studeren in het buitenland kost vaak meer dan studeren in Nederland. Het begint al met de kosten van de reis. Maak daarom op tijd een begroting van de kosten om controle te houden over je uitgaven. Kijk in de digitale wereldkaart voor de geschatte kosten.

Ook geven de meeste universiteiten op hun websites informatie over de uitgaven voor verblijf, visum, et cetera. Zie ‘Financiën’ in het menu ‘Praktische Zaken’ voor mogelijkheden om je verblijf in het buitenland te financieren en het maken van een begroting.

Financiën

Taalvaardigheid

Onderwijs in het buitenland wordt meestal gegeven in het Engels of in de taal van het land, dus het is belangrijk deze taal goed te beheersen. Op de digitale wereldkaart staat de taal van de vakken en het gevraagde taalvaardigheidsniveau. Natuurlijk kan je je alvast opgeven voor een taaltest, maar dit is niet noodzakelijk.

Zoek je ondersteuning in het bijspijkeren van een taal? Bekijk dan het cursusaanbod van UvA Talen of geef je op als taalbuddy bij ISN Amsterdam.

ISN Language Exchange

Engels

Een aantal universiteiten verplicht studenten een Engelse taaltoets af te leggen, dit is echter pas nodig nadat je door de UvA wordt voorgedragen voor de uitwisseling. Afhankelijk van de universiteit moet dit de Test of English as a Foreign Language (TOEFL) of het International English Language Testing System (IELTS) zijn.

 1. TOEFL: Deze test kost ongeveer 240 USD en wordt per computer afgenomen op diverse plaatsen in Nederland. Je kan de test ter voorbereiding online oefenen.

 2. IELTS: De UvA biedt studenten die geselecteerd zijn voor een uitwisseling de mogelijkheid een vergoeding aan te vragen na het maken van de IELTS-toets. 

Meer informatie over IELTS

Spaans, Portugees

Voor uitwisseling met Latijns-Amerika geldt dat je voldoende kennis van de Spaanse of Portugese taal moet hebben om op academisch niveau te kunnen studeren. Het Engelstalige vakkenaanbod staat meestal niet open voor uitwisselingsstudenten of is zeer beperkt. Tijdens de selectie wordt gelet op de activiteiten op Spaans/Portugees taalgebied die je al hebt ondernomen en die je nog gaat doen tot moment van vertrek.

 • Upload certificaten en diploma’s van taalcursussen
 • Upload een plan van aanpak (als je nu nog niet op het gewenste niveau zit)

Nieuwsgierig of je het vereiste niveau Spaans al beheerst of zoek je deskundig advies over lesmogelijkheden om op het gevraagde niveau te komen? Neem contact op met het instituut voor Spaanse taal en cultuur, Molinos de Viento, voor een intakegesprek. De kosten voor dit intakegesprek zijn € 25,-.

website Molinos de Viento

http://www.uva.nl/en/education/other-programmes/exchange/global-exchange/testimonials/exchange-express/exchange-express.html

Global Exchange Ambassadors

Ben je benieuwd hoe studenten hun buitenlandavontuur beleven? Neem dan contact op met één van de Global Exchange Ambassadors, een gemixte groep van recent teruggekeerde uitwisselingsstudenten en internationale studenten die momenteel op uitwisseling zijn aan de UvA. Op onze website en Facebookpagina vertellen zij waarom ze naar het buitenland gingen en wat hen dat opleverde.

Global Exchange Ambassadors

Inspiratie

Zoek je inspiratie? De Global Exchange Ambassadors geven twee keer per jaar de Exchange Express uit: een digitale nieuwsbrief speciaal bedoeld voor UvA- studenten die op uitwisseling zijn en internationale studenten die aan de UvA studeren. Hierin vind je ook leuke verslagen en foto’s van studenten die een periode in het buitenland hebben gestudeerd.

Exchange Express

Hulp nodig?

BIS biedt ondersteuning bij het kiezen voor een buitenland bestemming. Tijdens de workshop ‘Choose a destination’ leer je welke uitwisselingspartners de UvA heeft en wat zijn de verschillen zijn. Deze workshop biedt een aantal hulpmiddelen om weloverwogen een keuze te maken uit één van de universiteiten in het Global Exchange Programme. Deze workshops worden meerdere malen aangeboden en worden aangekondigd in Nieuws & Agenda.