Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Praktische zaken

Voor je vertrekt zijn er naast de stageplek zelf nog tal van zaken om te regelen. Zoals huisvesting, visum en werkvergunning, financiën, verzekeringen, gezondheid en een zaakwaarnemer aanstellen.

Accommodatie

Voor woonruimte tijdens je stage kun je tips vragen aan de organisatie waar je stage gaat lopen, soms helpen ze je ermee of hebben ze contacten. Zo niet, dan zijn er een aantal websites die je daarbij kunnen helpen kijk op onderstaande website. 

Je kamer verhuren? 

  • Als je jouw studentenkamer wilt onderverhuren als je in het buitenland zit, kan je dat doen op HousingAnywhere. Je kunt hiermee wat extra geld verdienen om je stage te financieren. De website is gratis te gebruiken en werkt op een student-to-student basis. Je kan de website ook gebruiken om je kamer tijdens de zomer te verhuren of een kamer te zoeken in het buitenland.
  • Je kunt je kamer ook onderverhuren via ASVA.

Verwijzingen 

 

 

Visum en werkvergunning

Zorg voor een geldig paspoort . Afhankelijk van het land waar je naar toe gaat kan het zijn dat je een visum nodig heb, dus check dit van tevoren.

Financiën

Als je een stage in het buitenland gaat doen, brengt dit ook kosten met zich mee. Een begroting maken is dan ook een aanrader. 

Er zijn verschillende manieren om je kosten te financieren, naast je eventuele stagevergoeding.

Voor meer subsidies, beurzen  van verschillende bedrijven, stichtingen en particuliere fondsen van de UvA zelf, zie de verwijzing naar de website hier onder of kijk op Wilweg.nl > Financiering stage.

Verzekeringen

Check je eigen verzekering of deze ook in het buitenland goed dekt, soms heb je een aanvullende verzekering nodig of sluit een speciale studentenverzekering voor die periode af. 

Gezondheid

Voor sommige landen heb je inentingen nodig vraag het aan je huisarts, GGD of de UvA studentartsen.

Zaakwaarnemer

Soms is het handig ervoor te zorgen dat er tijdens je verblijf in het buitenland iemand is die zaken met betrekking tot studiefinanciering, belastingen of inschrijving bij de UvA voor je waarneemt. Een formulier om iemand te machtigen kun je vaak vinden bij de instantie zelf of zelf opstellen. 

International Student Identity Card

De ISIC card biedt in meer dan 100 landen voordelen en kortingen op het gebied van vervoer, culturele en historische bezienswaardigheden.

Cultuurschok

Stage lopen in het buitenland is leuk, maar bereid je ook voor op het werken in een andere cultuur. De cultuur, zeker als voor een lokale organisatie gaat werken, kan erg verschillen van wat je gewend bent in Nederland.  Lees hier van tevoren over.

  • Cultures and Organizations. Software of the Mind. Geert Hofstede & Gert Jan Hofstede
  • Allemaal Andersdenkenden, Geert Hofstede & Gert Jan Hofstede
  • Werken met cultuurverschillen, Geert Hofstede & Gert Jan Hofstede
  • Culture Shock! A guide to customs & etiquette. Dit is een serie met versies voor diverse landen