Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Onderzoek

Onderzoek in het buitenland

Ben je niet geïnteresseerd in een uitwisseling, maar alleen in het doen van onderzoek aan een buitenlandse universiteit of instituut, bespreek dit dan eens met je studieadviseur en docenten of hoogleraren van je opleiding. Zij hebben vaak contacten in het buitenland en kunnen je wellicht verder helpen.

Netwerk

Maak gebruik van je netwerk, vraag bij je hoogleraren na of zij je van dienst kunnen zijn en zoek uit welke onderzoeksinstellingen actief zijn op jouw terrein en benader ze direct. Zodra het onderzoeksplan concreet wordt, neem dan contact op met het International Office van de gastinstelling. Betreft het een partneruniversiteit van de UvA, neem dan ook contact op met het International Office die de overeenkomst beheert.

Nederlandse Wetenschappelijke Instituten in het Buitenland 

De Nederlandse Wetenschappelijke Instituten in het Buitenland (NWIB) zijn studie- en onderzoekscentra die je kunnen ondersteunen bij studie, stage of onderzoek in het buitenland. Voor meer informatie over de instituten kun je terecht op de volgende pagina.

Veiligheid en gezondheid

Voordat je naar het buitenland vertrekt, is het raadzaam om een aantal zaken op orde te hebben. Beschik je over de goede reisdocumenten? Heb je de juiste inentingen? In de checklist hieronder staan alle belangrijke punten opgesomd. 

Onderzoek tijdens een uitwisseling

Een uitwisselingsprogramma (het volgen van vakken) is meestal lastig te combineren met het doen van onderzoek aan de partneruniversiteit. Wanneer je interesse hebt om tijdens je uitwisseling ook onderzoek te doen, neem dan tijdig contact op met afdeling die de overeenkomst met de desbetreffende universiteit beheert (Bureau Internationale Studentenzaken of de contactpersoon internationalisering van jouw opleiding). Zij kunnen je adviseren of er in het contract met een andere universiteit ruimte is voor het uitvoeren van onderzoek.