Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Sociale wetenschappen

Erasmus Stage

Zowel bachelor als masterstudenten kunnen tijdens hun opleiding een stage of onderzoek in het buitenland doen. In hoeverre dit mogelijk is hangt van de opleiding af. Ga je een stage of onderzoek doen bij een onderzoeksinstituut of universiteit binnen Europa? Dan kun je een aanvraag indienen voor de Erasmus+ beurs en voor het Amsterdams Universiteitsfonds. Ga je een stage of onderzoek doen bij een onderzoeksinstituut of universiteit buiten Europa? Dan kun je een aanvraag indienen voor het Amsterdam Universiteitsfonds.

Stage/onderzoek binnen Europa: Erasmusbeurs

Als Erasmusstudent kun je voor je buitenlandverblijf in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de extra kosten voor levensonderhoud en reiskosten: de Erasmusbeurs (Erasmus+ Traineeship Grant). Het algemene beursbedrag wordt jaarlijks door het Nationaal Agentschap in Nederland, de Nuffic, vastgesteld en is gekoppeld aan het land van bestemming.

Meer informatie over de beursbedragen en deelnemende landen vind je op de UvA Erasmus+ pagina.

Voorwaarden

  • je blijft ingeschreven bij de UvA;
  • je activiteiten in het buitenland moeten onderdeel zijn van je studie en je moet er studiepunten voor ontvangen;
  • je blijft minimaal 2 maanden voor je stage/onderzoek in het buitenland;
  • het betreft een full-time stage/onderzoek (36-40 uur per week);
  • het instituut waar je onderzoek gaat doen is bereid een Erasmus Learning Agreement for Traineehips in te vullen en te ondertekenen (zie voorbeelddocument hieronder).

Daarnaast moet je rekening houden met het volgende:

  • je mag maximaal 12 maanden Erasmusbeurs ontvangen voor studie/stage in de bachelorfase en 12 maanden voor studie/stage in de masterfase.

Deadline

De deadline is één maand voordat het onderzoeksproject/onderzoeksstage start.

Hou er rekening mee dat de kansen op een beurs kleiner worden in de loop van het jaar aangezien we uitgaan van het first come, first serve principe. Het is daarom verstandig om je aanvraag zo vroeg mogelijk in te dienen. 

Aanmelden Erasmus+ Stage/Traineeship Grant

Je kunt je pas aanmelden nadat je zelf een onderzoeksproject/stage in het buitenland geregeld hebt en het instituut waar je heen gaat bereid is vooraf een Learning Agreement for Traineeships/stage te ondertekenen. 

De aanmeldingprocedure begint met het sturen van een email naar naar het onderstaande e-mailadres: international-office-csw@uva.nl

Hierna is de procedure als volgt:

• Na aanmelding onvang je van het International Office Social Sciences de laatste versie van het Learning Agreement for Traineeships/stage dat ondertekend moet worden door jou, je begeleider in het buitenland en  het International Office Social Sciences.

• Daarnaast ontvang je het Erasmus+ Grant Agreement (contract). Deze moet je controleren, tekenen en opsturen naar het UvA Central Erasmus Office. Je wordt hierover t.z.t. geïnformeerd. Meer informatie volgt per mail na je aanmelding.

Na je periode in het buitenland

• Aan het einde van je verblijf in het buitenland laat je door je supervisor bij het gastinstituut het laatste deel van de Learning Agreement for Traineeships ('after mobility') invullen. Na terugkomst moet je binnen twee weken het 'after mobility' deel inleveren bij het UvA Central Erasmus Office.
• Na terugkomst moet je een verslag over je buitenlandverblijf inleveren bij het UvA Central Erasmus Office. Je wordt hierover door het UvA Central Erasmus Office geïnformeerd.

Brexit 

Brexit kan gevolgen hebben voor de deelname van de Britse universiteiten en instituten aan het Erasmus+ programma. Dit houdt in dat hoewel een stage/project mogelijk zal blijven, het verkrijgen van een Erasmus+ beurs voor een stage/project naar het Verenigd Koninkrijk zal niet gegarandeerd kunnen worden. 

Voor meer informatie en updates kun je terecht op uva.nl/brexit en Europese Commissie - Brexit & Erasmus

Stage/onderzoek buiten Europa

Als je een stage of onderzoek buiten de EU/EEA gaat doen, dan kun je een aanvraag indienen bij het Amsterdams Universiteitsfonds. Via onderstaande link ga je naar de website van het Amsterdams Universiteitsfonds waar je alles over de voorwaarden en deadlines kan lezen en je aanvrag kan indienen.

Amsterdams Universiteitsfonds

Contact: International Office Social Sciences

Indien één van bovenstaande stappen onduidelijk is of indien je andere vragen hebt, kun je contact opnemen met het International Office Social Sciences.

Bezoekadres: 

Inloopspreekuur: dinsdag en donderdag van 10:00-12:00. Je kan je melden bij de balie van het Education Desk Social Sciences (REC B7.00). Afspraken voor een ander tijdstip kunnen gemaakt worden per email. 

Email: international-office-csw@uva.nl