Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Psychologie

Tijdens je studie Psychologie stage lopen in het buitenland? Dan kun je denken aan een onderzoeksstage of een praktijkstage.

Kom met vragen over stage in het buitenland gerust eens langs bij het Coördinatiepunt Internationalisering.

Onderzoeksstage

Je kunt hierbij denken aan zelf een onderzoek opzetten in het buitenland, een onderzoek repliceren dat hier al is gedaan, of deelnemen aan een lopend onderzoek van een buitenlandse universiteit. Het is daarbij altijd belangrijk om je plan van tevoren door te spreken met een docent van je programmagroep, aangezien hij/zij uiteindelijk het betreffende studieonderdeel zal superviseren en beoordelen.

Het vinden van een stageplek voor het doen van onderzoek kan op vele manieren, bijvoorbeeld:

  • Zelf een buitenlandse onderzoeker benaderen, bijvoorbeeld iemand van wie je een interessant artikel gelezen hebt.
  • Via een docent / onderzoeker van de UvA. Vraag of hij/zij voor jou interessante buitenlandse contacten heeft.
  • Specifiek land/stad. Zoek universiteiten op, bijvoorbeeld via de UvA-wereldkaart en kijk of er onderzoekers zijn die voor jou interessant onderzoek verrichten.

Praktijkstage

Voor praktijkstages kun je proberen een plek te vinden bij een buitenlands bedrijf of instelling. Je kunt (buitenlandse) bedrijven direct benaderen of eventueel een (vaak duur) stagebemiddelingsbureau inschakelen. Let er wel op dat de stageplek moet voldoen aan de eisen van de UvA. Kijk voor informatie over de stage-eisen van je afstudeerrichting in de studiegids en/of win informatie in bij de stage- of onderwijscoördinator van je specialisatie. Vaak is er informatie verkrijgbaar over de specifieke eisen die de programmagroep stelt aan de afstudeeronderdelen van jouw programma.

Hoewel het in uitzonderlijke gevallen mogelijk is om een praktijkstage in de klinische psychologie, klinische neuropsychologie of klinische ontwikkelingspsychologie in het buitenland te doen, raadt het Onderwijsinstituut Psychologie dit sterk af.  Indien je een belangrijke reden hebt om de klinische stage in het buitenland te willen doen (je beheerst een tweede taal perfect; je wilt in dat land een GZ-opleiding doen;  je bent van plan naar dat land te (r)emigreren) dan is het raadzaam om allereerst contact op te nemen met de stagecoördinator van respectievelijk de programmagroep Klinische Psychologie, Klinische Neuropsychologie of Klinische Ontwikkelingspsychologie.

Financiering

Naast de Erasmus studiebeurs is er ook de Erasmus stagebeurs. Hiervan zijn er elk jaar een aantal beschikbaar voor studenten Psychologie. Neem voor voorwaarden voor de stagebeurs en aanmelding contact op met het Coördinatiepunt Internationalisering Psychologie.