Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Stage in het buitenland

Uiteraard is het ook mogelijk stage in het buitenland te lopen. Aan de ene kant biedt een stage in het buitenland je een mooie gelegenheid om een ander land of een andere cultuur beter te leren kennen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk om een tijdje in het buitenland te vertoeven. Het is echter moeilijker om een stageplaats in het buitenland te vinden dan in Nederland. Bovendien zal begeleiding door de docent via e‐mail of Skype moeten geschieden. Een bezoek van de stagebegeleider aan de stage‐instelling is (uitzonderingen daargelaten) onmogelijk. Veel hangt dus van je eigen inzet en mogelijkheden af.

  • Wil je in academisch jaar 2021/2022 stage lopen in het buitenland? (Coronavirus informatie)

    Individuele stages en afstudeerprojecten in het buitenland worden niet geschrapt in het academische jaar 2021-2022. Individuele stages en afstudeerprojecten in het buitenland zijn mogelijk onder voorwaarde:

    • Er moet een positief reisadvies (code groen of geel) gelden voor het betreffende land waar de stage plaatsvindt.

    De reden is dat de UvA niet aan de zorgplicht en verzekeringsdekking kan voldoen als dat niet zo is. 

    Als studenten terug zijn gegaan naar het land van herkomst en in hun woonplaats aldaar een stage of onderzoeksproject hebben gevonden, kan dat wel doorgaan. Als studenten terug zijn gegaan naar het land van herkomst en buiten hun woonplaats een stage of onderzoeksproject hebben gevonden, kan dit mogelijk conflicteren met lokale COVID-19 regelgeving. De stage kan dan alleen doorgaan na overleg over mogelijke consequenties en nadat de student de opleiding expliciet heeft gevrijwaard van de zorgplicht van de UvA. Deze richtlijn voor stages en afstudeerprojecten geldt zowel voor verplichte als niet-verplichte onderdelen van het curriculum. Dit doe je door de vrijwaringsverklaring hieronder in te vullen en deze door te sturen naar studyadviser-cs@uva.nl. 

Het vinden van een stageplaats in het buitenland

Meer nog dan bij een 'gewone' stageplaats is het bij een stageplaats in het buitenland van groot belang dat je op tijd begint met zoeken. Persoonlijke contacten kunnen hierbij erg behulpzaam zijn, hoewel er ook studenten zijn die er in slagen via open sollicitaties een stageplek in het buitenland te vinden. Hieronder een aantal tips:

Begin op tijd (minstens 6 maanden voor de geplande stageperiode)

Houd er rekening mee dat het veel moeite en tijd kan kosten om een stageplaats in het buitenland te vinden. Neem hier dus ruim de tijd voor. Ook het regelen van een visum en/of beurzen kan veel tijd in beslag nemen, dus bekijk ruim op tijd welke documenten je hiervoor nodig hebt en welke deadlines worden gesteld.

Wat spreekt je aan?

Bedenk bij wat voor organisatie je de stage zou willen lopen. Bij een non-profit organisatie, een commercieel bedrijf, een onderzoeksinstituut, een overheidsinstantie, etc.? Maak een top tien van bedrijven/organisaties waar je graag een stage zou willen lopen. Hebben deze een vestiging/ in het buitenland? Welk land en welke taal heeft je voorkeur?

Gebruik je netwerk

Het is aan te bevelen om in je eigen netwerk kenbaar te maken dat je graag een stage in het buitenland wilt lopen. Het vinden van een stageplek via-via heeft vaak de meeste kans van slagen en je hebt de mogelijkheid om jouw eigen wensen duidelijk naar voren te brengen. Misschien kun je via familie, vrienden, studiegenoten, een bijbaan, docenten, etc. in contact komen met bedrijven/organisaties die jouw een aantrekkelijke stageplek kunnen bieden in het buitenland.

Bekijk stageverslagen

Via de stageadministratie kun je oude stageverslagen inzien van medestudenten die de stage in het buitenland hebben gelopen. Ga hiervoor langs bij de Onderwijsbalie CW (bij REC C7.02).

Raadpleeg websites van Nederlandse ambassades/consulaten

Een Nederlandse ambassade/consulaat-generaal in het buitenland biedt soms stageplekken aan voor Nederlandse studenten. Ook kun je hier vaak informatie vinden over Nederlandse bedrijven gevestigd in dat land.

Bekijk ook de zoekmogelijkheden op de UvA Buitenland pagina:  

Schakel eventueel een stagebemiddelingsbureau in

Voor het vinden van een stageplek in het buitenland kun je ook een stagebemiddelingsbureau inschakelen. Let dan wel goed op wat een bureau precies jou precies kan bieden. Wat biedt het bureau precies aan en voor welk bedrag. Hoe zien de pakketten er precies uit? Hoe lang is de periode waarvoor de stages worden aangeboden via het bureau? Biedt het bureau voldoende Communicatiewetenschap gerelateerde stages en voldoen deze aan de vereisten die de opleiding aan de stage stelt? Hoe groot is de kans op het vinden van een geschikte stage? Informeer hier dus naar voordat je je inschrijft. Let er verder ook op of wat de ‘diensten’ die worden aangeboden precies inhouden. M.a.w. kun je dit alleen met behulp van een bureau of ook zelf?

Praktische zaken

Laat je tijdig informeren over allerlei wettelijke en sociale bepalingen, waarmee je te maken kunt krijgen als je voor een langere periode in het buitenland wilt studeren en werken. Zorg in ieder geval dat je verzekerd bent voor ziektekosten, wettelijke aansprakelijkheid en tegen ongevallen en dat je over een geldig visum beschikt. Kijk op de UvA Buitenland pagina voor meer informatie over het regelen van de praktische zaken die komen kijken bij een stage in het buitenland:

Voor financiering van stages in Europa, die binnen je onderwijsprogramma vallen, kun je in sommige gevallen een aanvraag indienen voor een Erasmusbeurs (neem hiervoor contact op met de coördinator internationalisering: Sarah de Jong). Zie voor overige financieringsmogelijkheden: