Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Sociale wetenschappen

Erasmus Uitwisseling

Interesse om in het buitenland te studeren? Wil jij je horizon verbreden? Een onvergetelijke tijd beleven? Proeven van een nieuwe taal, cultuur en land? Een stap vóór hebben op sollicitanten die geen buitenlandervaring hebben? Kies dan voor een uitwisseling naar het buitenland!

Erasmus+ Uitwisselingsprogramma Q&A sessie - 17 November 2021 (10:00u - 11:00u)
Contacteer het International Office Sociale Wetenschappen voor de Zoom uitnodiging! 

 

Voor studenten bestaat er een aantal mogelijkheden om een deel van hun studie in het buitenland te volgen met facultaire of UvA-brede uitwisselingsprogramma’s. Voor studenten die in Europa willen studeren biedt het Erasmusprogramma van de Europese Unie een groot aantal mogelijkheden. Wil je naar een land of een universiteit waarmee geen uitwisseling bestaat, dan moet je zelf alles regelen.

Op deze pagina:

•    Voor wie? En wanneer naar het buitenland?

•    Studeren binnen Europa: Erasmusprogramma

•    Studeren buiten Europa: Global Exchange Programme

•    Belangrijke informatie

•    Oriëntatie

•    Vragen?

Voor wie? En wanneer naar het buitenland?:
Alle uitwisselingen zijn bestemd voor voltijd studenten die ingeschreven zijn bij de Universiteit van Amsterdam. Studenten van het College Sociale Wetenschappen kunnen in hun derde bachelorjaar een semester of het gehele academische jaar op uitwisseling en hun vrije- en keuzeruimte aan een buitenlandse partneruniversiteit invullen. Voor een eerste oriëntatie op studeren in het buitenland raden we je aan het algemene stappenplan studeren in het buitenland door te nemen.

Studeren binnen Europa: Erasmusprogramma
Voor studenten die in Europa willen studeren biedt het Erasmusprogramma van de Europese Unie een groot aantal mogelijkheden. Het programma ondersteunt studieverblijven van minimaal 3 en maximaal 12 maanden. Als Erasmusstudent betaal je collegegeld aan de UvA en hoef je geen collegegeld aan de gastinstelling te betalen. Verder krijg je een maandelijkse toelage (meer informatie hierover vind je onder Praktische Zaken). Tenslotte kunnen allerlei zaken in overleg met de partneruniversiteit worden geregeld, zoals een taalcursus, assistentie bij het zoeken naar huisvesting en de erkenning van de buitenlandse studiepunten.

Studeren buiten Europa: Global Exchange Programme
Naast uitwisselingsprogramma’s van de faculteit (Erasmus) bestaan er universiteitsbrede uitwisselingsprogramma’s. Raadpleeg voor een volledige beschrijving van alle UvA-brede overeenkomsten, deadlines en voor de meest recente informatie het kopje Global Exchange Programme. Op deze website is ook een stappenplan voor uitwisseling te vinden.

Global Exchange Programme

Belangrijke informatie:

Meer informatie over bestemmingen, selectie en aanmelden vind je op de pagina's:

Bestemmingen

Aanmelden

Na selectie

Oriëntatie

Het International Office Sociale Wetenschappen geeft zo compleet mogelijke informatie over studeren in het buitenland. De student wordt geacht daarnaast bepaalde zaken zelf te regelen. De student dient goed de universitaire websites en studiegidsen te raadplegen en dient de richtlijnen en deadlines van de gastuniversiteit te volgen.

Over het algemeen is het aan te raden om de volgende volgorde aan te houden:

• Lees de informatie op deze website goed door (www.buitenland.uva.nl).

• Bezoek eventueel een workshop Studeren in het Buitenland van Bureau Internationale Studentenzaken 

• Bezoek een facultaire UvA voorlichting over studeren in het buitenland 

• Bedenk wat je aantrekt in welke landen? Is er een gebied dat aansluit bij je persoonlijke en/of academische interesses? In welke talen ben je goed of heb je zin om veel energie te steken in het leren van een nieuwe taal? Wil je binnen of buiten Europa studeren en waarom? Zijn er partneruniversiteiten die juist op jouw vakgebied een goede naam hebben of zijn er universiteiten die zich juist richten op een specialisatie die de UvA niet biedt? Wil je je gaan specialiseren in het buitenland of wil je juist keuzevakken naar persoonlijke interesse doen? 

• Bestudeer de websites van de partneruniversiteiten van die landen waar je in bent geïnteresseerd.

• Bekijk de www.wilweg.nl website 

• Praat over je studie in het buitenland plannen met docenten 

• Verzamel vakkeninformatie van de universiteit van je eerste en tweede keuze en bespreek je buitenlandse studieprogramma en de periode van de uitwisseling met je studieadviseur

• Ga naar het spreekuur van Bureau Internationale Studentenzaken (voor brede uitwisselingen) of naar het spreekuur van het International Office Sociale Wetenschappen voor een oriënterend gesprek. 

Neem ruim de tijd om je voor te bereiden, ook als je aan een uitwisselingsprogramma wilt deelnemen. Begin ongeveer een jaar voor de geplande vertrekdatum met de eerste oriëntatie en hou rekening met de verschillende deadlines en de verschillende vereisten voor de diverse programma’s. Begin tijdig met het volgen van (aanvullende) taalcursussen.

Vragen?
Heb je hier vragen over, neem dan contact op met het International Office Social Sciences. 

Testimonial:

"Tijdens mijn Erasmus heb ik ontzettend bijzondere momenten meegemaakt en deze gedeeld met zoveel nieuwe leuke mensen. De tijd in Praag kan ik beschouwen als zeer intens, je leeft in principe 24/7 met dezelfde mensen en je groeit dan ook heel snel naar elkaar toe. Je leert hierdoor heel veel van verschillende culturen en gewoonten en leert daarnaast ook jezelf heel goed kennen. Wie ben ik nu en hoe sta ik in het leven? Daarnaast is het heel goed voor je kritische geest en je zelfstandigheid. Erasmus is bedoeld voor Europese integratie en dit goed gelukt in mijn geval. Ik ben ervan overtuigd dat een Erasmus uitwisseling heel waardevol is, en ik vind dat iedereen het moet overwegen!"

(Joost Nussy, student Sociale Geografie over zijn uitwisseling met de Charles University Prague)

Op http://www.svsarphati.nl/uitwisseling-ervaring-van-sarphatianen.html kun je meer ervaringen lezen van studenten Sociale Geografie en Planologie die op uitwisseling zijn (geweest).