Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Psychologie

Ben je student Psychologie en interesse om in het buitenland te studeren? Je horizon verbreden? Een onvergetelijke tijd beleven? Proeven van een nieuwe taal, cultuur en land? Een stap vóór hebben op sollicitanten die geen buitenlandervaring hebben? Kies dan voor een uitwisseling naar het buitenland!

Voor studenten bestaat er een aantal mogelijkheden om een deel van hun studie in het buitenland te volgen met facultaire of UvA-brede uitwisselingsprogramma’s. Voor studenten die in Europa willen studeren biedt het Erasmusprogramma van de Europese Unie een groot aantal mogelijkheden. Wil je naar een land of een universiteit waarmee geen uitwisseling bestaat, dan moet je zelf alles regelen.

Voor wie? En wanneer naar het buitenland?

Alle uitwisselingen zijn bestemd voor voltijd studenten die ingeschreven zijn bij de Universiteit van Amsterdam. Studenten Psychologie gaan meestal in hun derde bachelor jaar of aan het begin van een vierde jaar op uitwisseling. Psychologiestudenten die in 2019-2020 of later met hun opleiding zijn begonnen, kunnen hun profileringsruimte / optional course profile (jaar 3, semester 2) specifiek gebruiken voor een uitwisseling.  Het is aan te raden om ongeveer een jaar van tevoren te beginnen met de voorbereiding.

Vragen & voorlichting

Heb je vragen of wil je meer informatie over het Erasmusprogramma? Kom naar een van onze voorlichtingsbijeenkomsten. Je vindt de contactgegevens en voorlichtingsdata onder Contact.

Studeren binnen Europa: Erasmusprogramma

Vanuit de opleiding Psychologie zijn met meer dan twintig partnerinstellingen binnen Europa afspraken gemaakt over studentenuitwisseling binnen het Erasmusprogramma.

Voor studenten die in Europa willen studeren biedt dit Erasmusprogramma van de Europese Unie een groot aantal mogelijkheden. Het programma ondersteunt studieverblijven van minimaal 3 en maximaal 12 maanden. Als Erasmusstudent betaal je collegegeld aan de UvA en hoef je geen collegegeld aan de gastinstelling te betalen. Verder ontvang je een Erasmusbeurs. Voor meer informatie over het Erasmusprogramma en de beurs zie de link hieronder.

Tenslotte kunnen allerlei zaken in overleg met de partneruniversiteit worden geregeld, zoals een taalcursus, assistentie bij het zoeken naar huisvesting en de erkenning van de buitenlandse studiepunten.

Studeren buiten Europa: Global Exchange Programme

Naast het uitwisselingsprogramma vanuit de faculteit/opleiding (Erasmus)  hebben studenten Psychologie ook de mogelijkheid te studeren aan een partneruniversiteit buiten Europa. Deze bestemmingen worden gecoördineerd binnen het, universiteitsbrede uitwisselingsprogramma, Global Exchange Programme door het Bureau Internationale Studentenzaken (BIS) van de UvA.  Raadpleeg voor een volledige beschrijving van alle UvA-brede overeenkomsten, deadlines en voor de meest recente informatie het kopje Global Exchange Programme. Op deze website is ook een stappenplan voor uitwisseling te vinden.

Overige mogelijkheden 

Behalve deelname aan een uitwisseling zijn er nog andere opties om een (korte) periode van de studie in het buitenland door te brengen.

Free Mover

Als je geen gebruik wilt of kunt maken van de beschikbare uitwisselingsprogramma’s kun je ook als zogenaamde ‘free mover’ of ‘independent student’ naar een buitenlandse universiteit. Een nadeel is dan wel dat je alles zelf moet regelen, denk hierbij vooral ook aan de erkenning van de studiepunten. Daarnaast zijn de studiekosten vaak hoger omdat je geen vrijstelling van collegegelden krijgt in het buitenland. Neem voor meer informatie of vragen contact op met het Coördinatiepunt Internationalisering.

Stage in het buitenland

Uiteraard is het ook mogelijk een (onderzoeks)stage in het buitenland te lopen. Dit is vooral een mogelijkheid tijdens de master. Kom voor informatie hierover zeker langs bij de International Office Coordinator Psychologie. Algemene informatie en tips vind je op de pagina  Stage.

Andere internationale mogelijkheden

Als je liever in het buitenland studeert voor een kortere periode dan een semester of een jaar, zijn er interessante programma's beschikbaar in een fysieke of virtuele vorm. Sommige programma's bieden de mogelijkheid om een beurs te krijgen, en allemaal bieden ze ruime mogelijkheden om jezelf en je internationale netwerk te ontwikkelen. Meer informatie vind je onder Andere internationale mogelijkheden.

Master in het buitenland

Misschien denk je er wel over na om na je bachelor Psychologie een masterprogramma in het buitenland te gaan volgen. Kijk voor meer informatie bij Master in het buitenland.