Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

UvA studenten hebben een aantal mogelijkheden om een deel van hun studie in het buitenland te volgen met facultaire of UvA-brede uitwisselingsprogramma’s. Wil je in Europa studeren? Dan biedt het Erasmusprogramma van de Europese Unie een groot aantal mogelijkheden. Wil je naar een land of een universiteit waarmee geen uitwisseling bestaat, dan moet je zelf alles regelen.

Voor wie en wanneer?

De UvA uitwisselingsprogramma's staan open voor derdejaars en hoger bachelorstudenten en master studenten, met een voltijd inschrijving aan de UvA.

Bachelorstudenten gaan over het algemeen in semester 1 van het derde jaar op uitwisseling en gebruiken veelal de keuze- of vrije ruimte hiervoor. Je moet in ieder geval je eerste jaar hebben afgerond en 120 EC hebben behaald op het moment van vertrek. 

Masterstudenten gaan over het algemeen in het tweede jaar van de master op uitwisseling, tenzij ze een eenjarige master doen. De beste periode voor een uitwisseling is afhankelijk van de structuur van je masteropleiding. 

Erasmus+ Exchange 

Als je in Europa wil studeren biedt het Erasmusprogramma van de Europese Unie een groot aantal mogelijkheden. Het programma ondersteunt studieverblijven van minimaal 3 en maximaal 12 maanden. Als Erasmusstudent betaal je collegegeld aan de UvA en hoef je geen collegegeld aan de gastinstelling te betalen. Verder krijg je een Erasmus toelage. Tenslotte kunnen allerlei zaken in overleg met de partneruniversiteit worden geregeld, zoals een taalcursus en huisvesting. 

Global Exchange 

De UvA heeft ook overeenkomsten met partneruniversiteiten buiten Europa. Deze overeenkomsten en het aanmeldproces worden gecoördineerd binnen het Global Exchange Programme door Bureau Internationale Studentenzaken. Daar vind je ook alle bijbehorende informatie. 

Stappenplan studeren in het buitenland

In het algemene stappenplan hieronder lees je hoe je je oriënteert, een keuze maakt en aanmeldt voor een uitwisseling binnen of buiten Europa. 

 • Stap 2: Bestemming kiezen

  Wat is de reden dat je naar het buitenland wil gaan: taal leren, stad ontdekken, specifieke vakken volgen, sport uitoefenen? Dit kan helpen om tot een keuze te komen.

  • Bestudeer de factsheets van de voor jou interessante bestemmingen die je via de Digitale Wereldkaart hebt gevonden per universiteit.
  • Stel een studieplan voor in het buitenland op (bekijk de website van de buitenlandse universiteit voor vakkenaanbod en wees flexibel).
  • Maak een begroting van de kosten (zie de site van Wilweg voor een begroting per land).
  • Raadpleeg eventueel de studieadviseur van je opleiding voor het inpassen van je buitenlandervaring binnen je studie.
 • Stap 3: Aanmelding & selectie
  • Meld je aan via het Study Abroad Office van de FNWI, voor het Erasmusprogramma (binnen Europa). De precieze aanmeldprocedure vind je onder aanmelden. Deadline 1ste ronde is 1 maart 2020.
  • Meld je aan voor het Global Exchange Programme (buiten Europa) via Bureau Internationale Studentenzaken.
  • Voor informatie over aanmelding voor overige programma's zoals Zomerprogramma's, zie Kort verblijf
  • Wil je een periode studeren aan een universiteit die geen uitwisselingspartner is van de UvA? Meld je dan rechtstreeks aan bij deze universiteit. Voor hulp en tips kom langs bij het Study Abroad Office van de FNWI.

  Na selectie

  • Meld je aan bij je gastuniversiteit.
  • Kom naar de pre-departure meeting en de workshop rondom de aanvraag van je Erasmusbeurs. Volg de instructies op Canvas voor het veiligstellen van je beurs.
  • Vraag voor de vakken die je in het buitenland gaat volgen ‘Goedkeuring vooraf’ aan bij de Examencommissie van je opleiding (zie A-Z lijst van je opleiding).