Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Geesteswetenschappen

Verleg je grenzen in de geesteswetenschappen

Wil jij je grenzen verleggen? Aan een buitenlandse universiteit studeren is een verrijking van je studie en een ervaring voor het leven! Dompel jezelf onder in een andere cultuur, leer een nieuwe taal en doe inspiratie op voor je vervolgstudie. Keer terug met nieuwe internationale vriendschappen, academische contacten en een belangrijke toevoeging aan je CV.

Denise van Wanrooij
Copyright: Eduard Lampe
Je leert niet alleen veel over de mensen daar, maar ook veel over jezelf. Ik weet nu bijvoorbeeld beter wat ik wil in de toekomst en deze ervaring heeft mijn passie voor Spaans alleen maar vergroot. Denise van Wanrooij over haar uitwisseling naar de University of Valencia

Erasmus

In je tweede of derde bachelorjaar, of tijdens je master, kan je als student Geesteswetenschappen een semester of een heel academisch jaar op uitwisseling. Het Erasmusprogramma van de Europese Unie biedt een groot aantal mogelijkheden in Europa. Als Erasmusstudent betaal je collegegeld aan de UvA en hoef je geen collegegeld aan de gastinstelling te betalen. Verder krijg je een maandelijkse toelage. Ook kunnen allerlei zaken in overleg met de partneruniversiteit worden geregeld, zoals een taalcursus en huisvesting. Op deze pagina vind je alles over de Erasmusuitwisseling.

Global Exchange

De UvA heeft ook overeenkomsten met partneruniversiteit buiten Europa. Deze bestemmingen worden gecoördineerd binnen het Global Exchange Programme van het Bureau Internationale Studentenzaken. Daar vind je ook alle bijbehorende informatie.

Horizonfonds

Wist je dat je bij de Faculteit Geesteswetenschappen ook een beurs kunt aanvragen als je naar het buitenland gaat zonder Erasmusbeurs te ontvangen? Het Horizonfonds is speciaal opgericht voor studenten die nog  geen beurs of subsidie van de Europese Unie ontvangen, maar wel in het buitenland willen studeren, onderzoek doen, of deelnemen aan een conferentie of studiereis.

Stappenplan studeren in het buitenland

Lees het algemene stappenplan voor studeren in het buitenland hieronder goed door, om je te oriënteren op zowel de mogelijkheden binnen als buiten Europa.

 • Stap 1: Informatie verzamelen
  • Bestudeer deze website zorgvuldig, en oriënteer je via de Digitale Wereldkaart op de voor jou interessante bestemmingen.
  • Bekijk websites van partneruniversiteiten en financieringsinstellingen zoals Erasmus+ (voor uitwisselingen binnen Europa).
  • Ga naar de Study Abroad Fair en overige voorlichtingsbijeenkomsten en workshops (bekijk de agenda).
  • Leg contact met studenten die al op uitwisseling zijn geweest en buitenlandse studenten die studeren aan de UvA. Contacten kun je opdoen via het & International Office Humanities en Erasmus Student Network (ESN).
  • Kom langs bij het International Office Humanities om meer informatie te vergaren.
 • Stap 2: Bestemming kiezen
  • Bestudeer de factsheets van de voor jou interessante bestemmingen die je via de Digitale Wereldkaart hebt gevonden per universiteit.
  • Lees de belangrijke informatie onder het lemma bestemmingen goed door.
  • Raadpleeg de contactpersoon internationalisering van je opleiding voor het inpassen van je buitenlandervaring binnen je studie.
  • Stel een studieplan voor in het buitenland op (bekijk de website van de buitenlandse universiteit voor vakkenaanbod).
 • Stap 3: Aanmelding & selectie

  De precieze aanmeldprocedure en deadlines vind je onder aanmelden.

  Na selectie

  • Meld je aan bij je gastuniversiteit.
  • Kom naar de pre-departure meeting en de workshop rondom de aanvraag van je Erasmusbeurs. Volg de instructies op Canvas voor het veiligstellen van je beurs.
  • Vraag voor de vakken die je in het buitenland gaat volgen ‘Goedkeuring vooraf’ aan bij de Examencommissie van je opleiding.

Advies per opleiding

Iedere FGw-opleiding heeft voor bachelorstudenten een academische contactpersoon internationalisering (ACCPI) die advies kan geven over de academische aspecten van studeren in het buitenland, zoals interessante universiteiten en specialisaties, het inpassen van de buitenlandse vakken in je studieprogramma. Masterstudenten kunnen hiervoor terecht bij hun mastercoördinator.