Erasmus+

info over Erasmus+ xchange op buitenland.uva.nl en studyabroad.uva.nl

Wat is Erasmus+?

Alle opleidingen aan de UvA participeren in het Europese Erasmus+ Programma. Dit houdt in dat de opleiding afspraken heeft gemaakt over studentenuitwisseling met partneruniversiteiten in de Europese lidstaten, en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Turkije en Macedonië. Kijk op de pagina van je eigen faculteit voor een overzicht van de partneruniversiteiten en voor de aanmeldprocedures.

De uitwisselingen worden gefinancierd door de Europese Commissie. Het  Erasmusprogramma is bedoeld om samenwerking in het  Hoger Onderwijs te stimuleren en bestaat meer dan 30 jaar.

Ook jij kan gebruik maken van het Erasmus+ programma om op uitwisseling te gaan. Meer algemene informatie over Erasmus+ vind je op www.wilweg.nl

Wat is een Erasmus+ beurs?

Als Erasmusstudent kun je voor je buitenlandverblijf in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de extra kosten voor levensonderhoud en reiskosten: de Erasmus+ beurs. Het algemene beursbedrag wordt jaarlijks door het Nationaal Agentschap in Nederland, de Nuffic, vastgesteld en is gekoppeld aan het land van bestemming. 

Groep 1

Programma landen met hogere levensonderhoud kosten

Oostenrijk, Denemarken, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Liechtenstein, Noorwegen, Zweden, Verenigd Koninkrijk

Groep 2

Programma landen met medium levensonderhoud kosten

België, Kroatië, Tsjechische Republiek, Cyprus, Duitsland, Griekenland, IJsland, Luxemburg, Nederland, Portugal, Slovenië, Spanje, Turkije

Groep 3

Programma landen met lagere levensonderhoud kosten

Bulgarije, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Roemenië, Slowakije, voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië

 

Voor 2017-2018 heeft de UvA alle studenten die zijn geselecteerd voor een Erasmus+ beurs een beurs kunnen uitkeren voor een maximum van 110 dagen buitenlandverblijf. Dit betekent dat voor 2017-2018 een maximum bedrag is

  • Groep 1: 990 euro
  • Groep 2: 770 euro
  • Groep 3: 550 euro

Voor 2018-2019 hopen we dit ook te kunnen realiseren. In de zomer van 2018 wordt echter pas bekend via de Europese Commissie en de Nuffic hoeveel Erasmus+ geld de UvA kan besteden. Dit betekent dat we pas vlak voor het academisch jaar 2018-2019 weten of we alle geselecteerde studenten een beurs kunnen toekennen, wat de hoogte van de beurs is en hoe deze gerelateerd kan worden aan de duur van het buitenlands verblijf. De beursbedragen zijn in ieder geval gerelateerd aan de landengroepen zoals vastgesteld door de Europese Commissie.

Kom ik voor een Erasmus+ beurs in aanmerking?

De algemene voorwaarden om voor een Erasmus+ beurs in aanmerking te komen vind je hier.

Opleidingen kunnen daarnaast eigen eisen en voorwaarden stellen. Studenten die door hun opleiding geselecteerd zijn voor een Erasmus+ beurs worden hiervoor automatisch voorgedragen bij het Centrale Erasmus Office van de UvA. Je kunt alleen in aanmerking komen voor de beurs als je door je faculteit bent geselecteerd voor  een plek aan een partneruniversiteit. Studenten die geselecteerd zijn voor het Erasmus+ Programma maar geen beurs krijgen kunnen nog wel door de UvA worden uitgezonden; je bent dan een nulbeurs Erasmus+ student.

Het Erasmus+ programma staat ook open voor academische stages. Ook hiervoor geldt dat je voorgedragen moet worden door je faculteit. Ga bij het international office van jouw faculteit na welke aanmeldingsprocedure je hier voor moet volgen. 

Erasmus+, uitgebreide mogelijkheden voor buitenlandverblijf studenten

Je kunt in iedere fase van je studie voor maximaal 1 jaar naar het buitenland binnen het Erasmus+ Programma. Dit betekent dat je zowel tijdens je bachelorstudie als je masterstudie voor studie en/of stage naar het buitenland kunt gaan tot maximaal 12 maanden per studiefase. Voor een stage geldt een stageperiode van 2 tot 12 maanden, voor studiemobiliteit geldt een periode van 3 tot 12 maanden. Je mag ook meerdere keren achter elkaar voor studie of stage weg, mits je per fase van je studie maar niet boven de 12 maanden uitkomt. Ook tijdens je promotiefase geldt hetzelfde: ook dan mag je maximaal 12 maanden weg voor studie en/of stage. Houd er echter rekening mee dat je waarschijnlijk  maar een keer de Erasmusbeurs zal ontvangen.
 

Nieuw binnen Erasmus+: een stagebeurs na je afstuderen

Het nieuwe Erasmus+ programma geeft je ook de mogelijkheid om tot maximaal 1 jaar na je afstuderen met een Erasmus+ beurs een studie- of werkgerelateerde stage in het buitenland te lopen. Dit kan een mooie opstap zijn voor een internationale baan, want je kunt hiermee buitenlandse werkervaring opdoen. Ook kun je hiermee bouwen aan een verbreding van je C.V. Ook deze beurs kun je aanvragen bij het International Office van je faculteit.

Belangrijk is dat de einddatum van de stage dient te vallen binnen het jaar na afstuderen en dat de aanvraag wordt gedaan tijdens het laatste studiejaar als je nog staat ingeschreven bij de thuisinstelling en ruim voordat je bent afgestudeerd. Meer informatie vind je bij Stage & Onderzoek.

Gepubliceerd door  Studenten Services

8 november 2017