uva.nl

Elk academisch jaar krijgt Amsterdam er een grote groep internationale studenten bij die voor een semester, een studiejaar of een hele studie naar onze hoofdstad komen. Op vrijdag 19 en maandag 22 augustus worden ongeveer 1800 van deze studenten, afkomstig uit meer dan 115 verschillende landen, door de UvA en de HvA verwelkomd aan de speciale UvA-/HvA-balie op de luchthaven Schiphol.

UvA/HvA-balie op Schiphol. Foto: UvA

De studenten worden op Schiphol bij aankomst opgevangen aan een speciale UvA/HvA-balie. Hierna gaan ze direct met een bus naar het Science Park, waar ze allerlei praktische zaken direct kunnen regelen: een nieuwe bankrekening, de sleutels van hun nieuwe studentenkamer, hun inschrijving bij de gemeente en nog meer zaken die bij hun studentenleven komen kijken.

Studenten worden geholpen bij het regelen van praktische zaken. Foto: UvA

Warm bad

Uit voorgaande jaren blijkt dat deze service door de nieuwe internationale studenten erg wordt gewaardeerd omdat het nu eenmaal lastig is om de weg naar de juiste instanties te vinden in een onbekende stad. Nu kost het deze ‘nieuwe Amsterdammers’ maar een paar uur. Dominique Kistan, uitwisselingsstudent uit Groot-Brittanië, is erg blij met de 'pick-up service’: 'Je leert direct bij aankomst andere mensen kennen, van je eigen studie, maar ook van andere. Ook is het fijn dat je meteen al je praktische vragen kunt stellen. Hierdoor voelt het welkom op Schiphol als een warm bad'.

Pick-up service, aankomst Sciencepark
Studenten arriveren op het Science Park. Foto: UvA

Herkomst studenten

De studenten komen dit jaar uit ruim 115 landen om aan de UvA en HvA te studeren. De meesten komen uit landen als Duitsland, Engeland en de VS, maar een enkeling komt zelfs uit Chili, Bahrein of Moldavië. De UvA verwacht dit jaar een groei van het aantal internationale studenten, mede doordat er meer Engelstalige bacheloropleidingen aangeboden worden.