Brief en CV

Doel van een sollicitatiebrief en CV 

Een CV schrijf je om een zo representatief mogelijk beeld van jezelf te geven. Een CV representeert jouw ervaringen; wat je concreet hebt gerealiseerd in een (bij)baan, welke taken of verantwoordelijkheden je had, welke richting je hebt gekozen tijdens je studie, wat je geleerd hebt en welke kwaliteiten of competenties je hebt ontwikkeld. Daarnaast vermeld je je persoonlijke gegevens en eventueel je interesses en ambitie. Daarnaast ziet een goed CV er representatief uit: de lay-out is verzorgd en nodigt uit tot lezen.

Het doel van een sollicitatiebrief is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Je wilt dat de lezer nieuwsgierig wordt naar jou als sollicitant en jou graag persoonlijk wil spreken. Een sollicitatiebrief is dus níet bedoeld om zo volledig mogelijk te zijn, of om een ander te overtuigen van jouw geschiktheid. Daarvoor is het sollicitatiegesprek een goede gelegenheid.

Tips en advies

  • In Hoofdstuk 9 en 10 van de Syllabus Solliciteren vind je uitgebreide informatie over het opstellen van je brief en CV.  
  • Daarnaast biedt de tweedaagse training Loopbaanoriëntatie de mogelijkheid het schrijven van een goede brief en CV onder de knie te krijgen. De tweede bijeenkomst van deze training staat in het teken van het sollicitatiegesprek.
  • In het Voorbeeld-CV van het Student Careers Centre vind je enkele tips om je CV zo representatief mogelijk op te stellen.
  • Het boek ‘Een onweerstaanbaar CV’ van Huub van Zwieten biedt veel inspiratie en voorbeelden om je CV zo persoonlijk mogelijk te maken.

 

Feedback op je sollicitatiebrief en CV

Wil je solliciteren naar een vacature waarin je interesse hebt, heb je de vacatureanalyse gemaakt en wil je feedback op je brief en CV? Dan ben je van harte welkom bij het inloopspreekuur van het Student Careers Centre. De loopbaanadviseurs denken met je mee hoe jij je motivatie en geschiktheid zo goed mogelijk kunt overbrengen. Neem je brief en CV uitgeprint mee.

Nieuwe ontwikkelingen

Het ‘standaard’ papieren CV wordt steeds vaker vervangen door alternatieven. Op onze Pinterest-pagina willen we je op de hoogte houden van deze nieuwe ontwikkelingen. We zorgen met regelmaat voor nieuwe pins!

Gepubliceerd door  Studenten Services

16 februari 2017