Financiële steun van de UvA

De UvA biedt de volgende financiële steun aan studenten die gaan studeren in het buitenland.

Erasmusbeurs

Het Erasmusprogramma bestaat al meer dan 25 jaar. Jaarlijks doen meer dan 300 studenten van de Universiteit van Amsterdam mee aan dit programma. De UvA kent meer dan 200 partneruniversiteiten in Europa.

Beurzen worden verstrekt aan studenten die in het kader van een uitwisselingsprogramma tussen de UvA en een Europese instelling voor hoger onderwijs een tijdje (van 3 maanden tot een heel studiejaar) aan een partnerinstelling studeren of stage lopen.

De mogelijkheden verschillen per opleiding. Meer informatie over de mogelijkheden vind je bij je facultaire International office.

Aanvullende beurs voor studenten met een functiebeperking

Voor studenten die een functiebeperking hebben is het mogelijk om een aanvullende Erasmus beurs te krijgen. Deze beurs is bedoeld voor eventuele extra kosten die te maken hebben met het verblijf in het buitenland, zoals tolk gebarentaal, rolstoel toegankelijke huisvesting, extra medische verzorging.

Taal assistent Nederlands in Europa

Als je met een Erasmusbeurs terecht komt op een universiteit waar Nederlands wordt gedoceerd, kan je misschien de opleiding Nederlands bijstaan door studenten die Nederlands leren te assisteren. In sommige gevallen is het mogelijk hiervoor financiële vergoeding van de taalunie te krijgen. Kijk voor meer informatie op de website Taalunieversum

Aanvraag

De beurs wordt aangevraagd via je facultaire International office nadat je bent geselecteerd voor een plek in het programma.

De beurs bedraagt 150 tot 250 euro per maand afhankelijk van de bestemming.

Informatie over het programma kun je vinden op de website van het Nationaal Agentschap voor het Erasmusprogramma (Nuffic).

UvA-Holland Scholarship

De Holland Scholarship is een beurs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap én 48 Nederlandse hogescholen en universiteiten. De beurs is bedoeld voor studenten die een periode gaan studeren buiten de Europese Economische Ruimte (EER) via een van de uitwisselingsprogramma’s van de UvA.

• Voor deze studenten zijn er 48 beurzen beschikbaar ter waarde van € 1.250,-. De toewijzing van de beurs vindt plaats op basis van de selectie uitslag (score) van de selectieronde van 15 januari 2017. Studenten aan wie de beurs is toegewezen, ontvangen automatisch bericht van Bureau International Studentenzaken.
  • De UvA-Holland Scholarship wordt gekoppeld aan het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF), wat betekent dat studenten die het UvA - Holland Scholarship ontvangen niet in aanmerking kunnen komen voor een bijdrage uit het AUF.
  • Medio maart 2017 ontvangen de geselecteerde studenten bericht over de toekenning en informatie over de verdere procedure.

Amsterdams Universiteitsfonds

Het Amsterdams Universiteitsfonds (AUf) beheert een aantal fondsen waarop studenten een beroep kunnen doen. Er zijn zowel beurzen voor individuele als voor groepsreizen.

Gedurende het jaar worden strikte deadlines voor aanvragen gehanteerd. Zie voor deze deadlines en de voorwaarden de website.

Horizonfonds

alleen voor studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen

De Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) heeft het horizonfonds opgericht om studenten van de faculteit Geesteswetenschappen de mogelijkheid te geven in het buitenland te studeren of onderzoek te doen. Uit dit fonds kan je een beurs aanvragen voor een verblijf in het buitenland zodat je een internationale ervaring op kan doen.

Voorwaarden:

• Je staat tijdens het verblijf in het buitenland als voltijdstudent aan de UvA, faculteit der Geesteswetenschappen, ingeschreven.
  •  Het verblijf in het buitenland moet een aantoonbare academische component hebben en is een meerwaarde voor je studie.
  • Je hebt tenminste 60 EC in het hoger onderwijs behaald (op moment van vertrek).
  • Je ontvangt voor dit verblijf in het buitenland geen beurzen of toelagen van de Europese Unie (zoals de Erasmusbeurs).

Per jaar zijn er 3 deadlines: 15 januari, 15 juni en 15 oktober. De aanvraag dient altijd te worden ingediend in het academisch jaar waarin het buitenlandverblijf plaatsvindt.

Beurzen voor zomerstudie

Een aantal UvA partneruniversiteiten organiseren summer- of winterschools. Op deze website onder Global Short Term Programme (Kort verblijf) staat een overzicht en eventuele beschikbare beurzen.

Ook zijn er een aantal landen die beurzen voor zomercursussen beschikbaar stellen via een zogenaamd Cultureel Verdrag.

Gepubliceerd door  Studenten Services

1 mei 2017